Laverda LZ 125

Laverda. Een naam waar velen hun hart nog steeds sneller van doen kloppen en niet alleen in Italië. De legendarische SF-, SFC- en 3-cilindermotoren zullen voor altijd in de harten van liefhebbers blijven en worden op hun eigen manier een van de beste uitingen van de Italiaanse autoschool uit de jaren 70. Laverda is ook een naam die velen zich zullen herinneren in de 125-klasse. De wraak van de LZ 125-serie zelfs 20 duizend exemplaren en veel motorrijders hebben vandaag hun tanden gezet op de legendarische LZ. Op het gebied van weg 125 was Laverda ook een voorloper in trofeeën van één merk, waar met zijn Laverda Trophy tussen 1984 en 1986, zijn LB Sport en Uno zoveel emoties gaven aan veel jonge mensen die in die jaren dankzij het bedrijf Breganze , konden ze ervoor kiezen om te leren motorrijden op het circuit en zichzelf in veiligheid met elkaar te vergelijken.

Hier zijn de geproduceerde modellen:

LZ 125 – 1977

De Laverda Lz, die in 1977 op de Autosalon van Milaan werd gepresenteerd en kort daarna op de markt werd gebracht, is het resultaat van de samenwerking tussen Laverda en Zundapp – waarvan het acroniem LZ is afgeleid – dat Italiaans design combineert met een Duitse motor.

Tegen het einde van de jaren 70 zijn Aspes met de Yuma en Malanca met de tweecilinder OB One de best presterende 125 racefietsen op de markt, maar het zijn ook handgemaakte en beslist extreme fietsen voor de gemiddelde gebruiker, wat naast prestaties ook 125 rijden elke dag betrouwbaar en berijdbaar. Eigenschappen die Aspes en Malanca zeker niet bezitten.

In 1977 begint de 125-regelmaattrend te worden ingehaald door die voor wegmodellen en de gebroeders Laverda, met een grote ondernemersvisie, grijpen onmiddellijk het moment. Voor hun 125cc-weg bereiken ze een overeenkomst met het Duitse Zundapp dat de enige vloeistofgekoelde 125cc-tweetakt produceert. Een motor die dankzij vloeistofkoeling (met een eenvoudige thermosifoncirculatie) garant staat voor betere prestaties en betrouwbaarheid, minder verbruik en exclusiviteit.

De Lz wordt zo het juiste compromis tussen betrouwbaarheid, prestaties en bouwkwaliteit, en krijgt zo een ereplaats op de 125-wegenmarkt. Een succes waaraan Zundapp ook rechtstreeks deelneemt met zijn 125-weg geproduceerd in Duitsland: de Ks 125. Lz en Ks delen daarom een ​​vergelijkbare lijn, vergelijkbare uitrusting, een vergelijkbaar chassis en dezelfde motor die precies hetzelfde is tussen de twee versies . Wat verandert er dan? De afbeelding!

Dankzij een lagere verkoopprijs dan de Zundapp (1.720.000 lire voor de Lz Sport uit 1981 tegen 2.100.000 lire voor de K’s) en de wijdverspreide aanwezigheid van Laverda-dealers in Italië, behaalt de Lz een netto verkoopsucces in vergelijking met de ks. Een hoge prijs en een beperkte oplage zijn echter synoniem voor exclusiviteit. Daarom wordt de Ks de weg die de voorkeur geniet van rijke jonge mensen, zoals de eerste “paninari” van de jaren tachtig, die hem verkozen tot een echt statussymbool. Een mode geboren in Milaan dankzij onder meer de aanwezigheid van het bedrijf Perere dat jarenlang de historische Italiaanse importeur van Zundapp was.

Laverda blijft daarom bestemd voor een groter en heterogener publiek en met meer dan 20.000 geproduceerde exemplaren van 1977 tot 1984 onderscheidt de Lz zich als een van de best verkochte 125 straatauto’s ooit. Een succes dat ook na het verlaten van de productie blijft bestaan, met een sterke vraag in de tweedehandsmarkt die jaren aanhoudt.

Door de seizoenen heen zijn verschillende details veranderd zoals zadel, staart, tankdop met sleutel, vierkante koplamp ter vervanging van de ronde en vork met voorziening voor de tweede schijfrem voor. Het kleurengamma is ook verrijkt en verschillende versies wisselen elkaar af: Sport, de best verkochte, te onderscheiden van de voorruit, Elegant, gekenmerkt door de zwarte kleurstelling met gouden randen en afwerkingen, Standaard, praktisch een sport zonder windscherm en Custom, met langere vork en stuur hoog. De Lz wordt ook geproduceerd in een 175cc-versie voor volwassenen, die voor alles identiek is, behalve natuurlijk voor de cilinderinhoud.

Onder de defecten die een onderscheidend kenmerk van het model worden, herinneren we ons de zeer lange uitlaatdemper, met de chromen aansluiting die verder gaat dan het achterwiel en die regelmatig op het asfalt wordt geslagen door liefhebbers van gemakkelijke wheelies. De Zundapp-motorwisseling onderscheidt zich ook door de moeilijkheid om de versnellingen in te schakelen die de beweging van het hele been vereisen om te voorkomen dat je in een genadeloze “verschuiving” tussen de ene versnelling en de andere terechtkomt. Er zijn verschillende zestienjarigen uit die tijd die, om “legaal” met hun Lz op de snelweg te rijden, de zijpanelen hebben vervangen door de identificerende inscriptie van het 175cc-model!

Laverda LZ 125 (3)
Laverda LZ 125 (4)
LZ_Blu_back

De fiets in het kort
De Lz-lijn is ongetwijfeld aangenaam in de Sport- en Elegant-versies. De voorruit geeft de Sport die extra sportieve touch, maar ook zonder heeft de Lz een mooie lijn met de ronde koplamp en instrumentatie die pronken. De vuurtoren in latere versies wordt vierkant.

De tank, zijpanelen en achterkant zijn goed ontworpen en passen goed bij de lijn van de fiets en variëren in vorm door de jaren heen.

Het Vdo-productie-instrumentarium is hetzelfde gemonteerd op de Zundapp K. Het is uitgerust met de klassieke onderhoudswaarschuwingslichten, inclusief te hoge watertemperatuur. Net als bij de K’s is de neutrale indicator niet aangesloten.

Onderstel
Het chassis van Lz is een klassieke bovenligger met stalen dubbele wiegbuizen.

De ophangingsafdeling is voorzien van een 32 mm niet-verstelbare Marzocchi-vork aan de voorkant en twee Sebac-schokdempers met instelbare veervoorspanning gecombineerd met een stalen achterbrug.

De voorrem is een vaste Brembo-schijf van 260 mm met een remklauw met één zuiger, terwijl aan de achterkant een trommel van 160 mm wordt gebruikt. In de loop der jaren is de voorvork voorzien van de voorziening om een ​​tweede voorschijf te monteren.

De lichtmetalen velgen hebben 7 spaken en zijn beide 18 ”.

Motor
De motor van de Lz is exact hetzelfde gemonteerd op de Zundapp K. Kenmerkend voor de motor is de aanwezigheid van vloeistofkoeling met thermosiphon circulatie, dus met natuurlijke circulatie zonder waterpomp. Uitgerust met elektronische ontsteking en 5-versnellingsbak, is de Zundapp-motor de meest verfijnde op een weg 125.

De thermische eenheid heeft enkele koelribben, maar vooral om een ​​esthetische reden. De carburateur is een geldige Mikuni VM 28 bediend door een grote filterkast. Er is geen automatische mixer. Het uitlaatsysteem kenmerkt zich door een vrij lange uitlaat.

De motor levert 18 pk aan het stuur bij 7500 tpm voor een topsnelheid van 120 km per uur.

De Navarro wordt te koop aangeboden voor de prijs van 5.980.000 Lire, een beslist hoge prijs voor een motorfiets die technologisch verouderd is en die naast de motor ook de meeste componenten gemeen heeft met de Cagiva Freccia C12R, eveneens in 1990. , een 125 nu oud. Naast de wit / rood / paarse kleurstelling wordt de Navarro verkocht in een zwart / groene kleurstelling.

De Navarro is daarom vandaag een weg 125 die door verzamelaars wordt gewaardeerd om zijn originele lijn, het resultaat van de Franse ontwerper Jamel Mecheri, en vanwege zijn zeldzaamheid, aangezien er destijds geen 16-jarige hem wilde hebben en de verkochte exemplaren niet meer dan een paar honderd zijn. .

Een niet erg glorieus einde voor de geweldige Laverda die half Italië aandreef met de eerste weg Lz 125.

Bron:https://125stradali.com/laverda-125-stradali/